Vihjekohteiden valinta on monitahoinen prosessi. Kiinnitämme ensiksi huomioita mm. seuraaviin asioihin:

  • viime aikaiset otteet sarjassa
  • kokoonpanomuutokset verrattuna edellisiin kierroksiin
  • koti/vieras riippuvuus

Poissaoloissa merkittävämpää on mielestämme muutokset viime kierrosten pelaavaan kokoonpanoon - 13 kierrosta sivussa ollut joukkueen tähtipelaaja joka teki edellisellä kaudella 20 maalia ei välttämättä ole läheskään niin suuri menetys kuin vaikka 7 viimeistä peliä 90 minuuttia uurastanut luottopakki. Myöskin pitkä tappioputki menettää osittain merkityksen jos joukkue on alemman keskikastin joukkue ja vastassa on ollut sarjan kärkijoukkueet. Sama painoarvo on olemassa tietysti myös toisinpäin. Psykologista vaikutusta pelaajien takaraivossa kun on vaikea mitata millään mittarilla - jokainen pelaaja käsittelee asiat eri tavalla.

Tämän jälkeen mieleemme on muodostunut jonkinlainen kuva joukkueiden välisistä voimasuhteista jonka jälkeen on aika kiinnittää huomio ottelusta saataviin kertoimiin sekä kohteelle annettuihin tasotusrajoihin. Kerroinvertailu käy helpoiten kun käyttää muutamaa netin kymmenistä kerroinvertailusivustoista. Mikäli kohteelle tarjottu kerroin on mielestämme maistuva niin vihjaamme kohteen ja myös pelaamme sen aina itse vähintäänkin vihjaamallamme panossuosituksella.

Emme siis laske ennalta kohteelle prosenttijakaumia ja sen kautta etsi yli/alikertoimia maailman markkinoilta vaan luotamme itse omaan "näppituntumaamme". Aina se ei kuitenkaan ole oikeassa vaan menee metsään ja urakalla. Emme kuitenkaan jää ripottelemaan tuhkaa päällemme vaan suuntaamme katseen tulevaan - meillä kun ei ole mahdollisuutta muuttaa kohteen tulosta jälkikäteen.

Emme myöskään huomio joukkueiden välisten otteluiden voimatasapainoa esim. 5 tai 10 vuoden aikaväliltä. Tuona on tapahtunut paljon muutoksia - luonnonnurmi on saattanut muuttua tekonurmeksi, valmentaja vaihtunut 5 kertaa, pelaajarunko kolmesti jne. Esim. 6 vuotta sitten Liverpoolin voitto Tottenhamista oli aika lailla normaalia kun taas viime vuosina Spurs on monesti napannut pinnat Poolilta huomattavasti suuremmalla prosentilla. Joten onko 10 vuoden pitkäaikaisella statistiikalla paljonkaan vaikutusta?

Tasoituksista ja Yli/Alle

Mitä ovat tasoitusvedot / indeksit?
Tasoituksen tehtävä on tehdä urheilutapahtumasta tasaisempi ja vedonlyönnin kannalta mielenkiintoisempi kohde. Vedonlyönnissä tämä tarkoittaa altavastaajalle maaleja tai pisteitä etukäteen. Vaikka tasoitusvedoista käytetäänkin eri nimiä eri puolilla maailmaa, periaate on aina sama.

Kuinka tasoitukset toimivat
Tarkastellaan Suomen ja Ruotsin välistä jalkapallo-ottelua, jossa Suomi on kotijoukkue. Vedonvälittäjä tarjoaa otteluun tasoitusvetokertoimia, jossa Suomelle annetaan tasoitukseksi ½ maalia. Tasoitus on siis +0.5. Jos Suomi tekee enemmän maaleja ja määrään lisätään ½ maalia, on Suomi edelleen voittaja. Jos joukkueet tekevät yhtä paljon maaleja, tasoitus huomioiden Suomi on voittaja. Jos Ruotsi voittaa yhdellä tai useammalla maalilla, Ruotsi on vedossa voittaja. Huomaa että +0.5 tasoituksella ottelu ei voi päättyä koskaan tasapeliin.

Kerrointen esitystapa
Jos kotijoukkueen tasoitus on negatiivinen, esim -½, se tarkoittaa että kotijoukkue on suosikki ja sen maalimäärästä tehdään vähennys. Jos kotijoukkueen tasoitus on positiivinen, se tarkoittaa että kotijoukkue on altavastaaja, ja sen maalimäärään tehdään lisäys.

Tasapelimahdollisuus / Ei tasapelimahdollisuutta
Tasoitus voi olla kokonaisluku, kuten +1.0 (tarkoittaa että joukkueelle 1 annetaan yksi maali tasoitusta). Tässä tapauksessa voidaan päätyä tasapeliin, jos joukkue 1 häviää tasan yhdellä maalilla. Tällaista vetoa voidaan tulkita kahdella tavalla: Joko vedonvälittäjä antaa mahdollisuuden lyödä vetoa tasapelistä tai ei, jolloin panokset palautetaan tasapelitilanteessa.

Ensimmäisessä tapauksessa vedonlyöjällä on kolme vaihtoehtoa, kuten tavallisessa 1X2-vedossa. Jälkimmäisessä tapauksessa on vain kaksi vaihtoehtoa, koti- ja vierasjoukkue. Aivan kuten +0.5 tasoituksessa tätä käytäntöä käytetään aina amerikkalaisissa lajeissa, joissa tasapeli on epätodennäköinen. Eurooppalaisessa jalkapallossa tämä vaihtelee vedonvälittäjien välillä, ja jotkut tarjoavat jopa molempia vaihtoehtoja. Ilman tasapelivaihtoehtoa olevia tasoitusvetoja kutsutaan usein aasialaisiksi tasoitusvedoiksi.

Tasoitusvedoissa ilman tasapelimahdollisuutta vedonvälittäjien takaisinmaksuprosentti vaihtelee 90%-100% välillä, useimpien maksaessa täyden summan takaisin. Tämä on verrattavissa vedon mitätöintiin siinä mielessä, että vetoa ei voida ratkaista.

Erikoiset tasoitusvedot - tasoitukset (0,+½ ) ja (½,+1) 
Aasialaisissa tasoitusvedoissa, eli vedoissa ilman tasapelin mahdollisuutta, voidaan käyttää erikoisuutena kahden eri tasoituksen yhdistelmää.

Tasoitus (+½,+1 eli +0.75)
Esimerkiksi aasialaisessa tasoitusvedossa voidaan tarjota kerroin 1.90 Suomen voitolle kotona Ruotsista tasoituksella (+½,+1). Yksi tapa merkitä tämä on +0.75, joka on joidenkin mielestä hieman harhaanjohtava ja huono merkintätapa. Tasoitus (+½,+1) tarkoittaa, että puolet panoksesta lyödään tasoituksella +½ ja puolet +1.

Tässä esimerkissä pelaajalle maksetaan 1.90, jos Suomi voittaa tai pelaa tasan ja häviää jos Ruotsi voittaa kahdella tai useammalla maalilla. Miksi? Koska voitto maksetaan molemmilla tasoituksilla +½ ja +1.
Jos Ruotsi voittaa yhdellä maalilla, esimerkiksi 0-1, syntyy ero tasoituksille +½ ja +1. +½ tasoituksella lyöty veto häviää, eli palautus 0 ja +1 päätyy tasapeliin, jolloin panos palautetaan.

Yhteenlaskettuna vedonlyöjä saa takaisin 0.5 x 0 + 0.5 x 1 = 0 + 0.5 = 0.5.

Tasoitus (0,+½)
Jos tasoitus on (0,+ ½), tasoituksilla on eroa, jos ottelu päättyy tasan, esimerkiksi 1-1. Silloin tasoituksella 0 panos palautetaan ja tasoituksella +½ Suomi on voittaja ja voitto maksetaan kertoimella 1.90.

Yhteenlaskettuna palautus on 0.5 x 1 + 0.5 x 1.90 = 0.5 + 0.95 = 1.45.

Mitä ovat Yli/Alle - vedot?
Mainitsemme myös Yli/Alle -vedot tässä yhteydessä, koska ne muistuttavat pitkälti tasoitusvetoja. Yli/Alle vedossa vetoa lyödään maalien/pisteiden/juoksujen/erien tms. määrästä ottelussa. Esimerkiksi jalkapallo-ottelussa voisi olla tarjolla kerroin 2.10 yli 2.5 maalin määrälle. Amerikkalaisessa jalkapallossa esimerkiksi 1.90 sille, että pisteitä tehdään yli 35 jne. Yli/Alle kertoimia voidaan tarjota mille tahansa tapahtumalle, jonka lopputulos on jokin yksittäinen numero.
Kuten tasoitusvedoissa, Yli/Alle -veto voi päättyä määrittelemättömänä, jos pisteiden summa on kokonaisluku, kuten amerikkalaisessa jalkapallossa 35. Jälleen törmätään tilanteeseen, jossa panokset palautetaan joko kokonaan tai osittain.

Tasoitukset ja Yli/Alle -vedot ovat samanlaisia
Tasoitus ja yli/alle -vetojen samankaltaisuus on ilmeistä, kun huomataan, että tasoitusvedot ovat yksinkertaisesti yli/alle -vetoja, joissa yli/alle -arvo onkin kahden joukkueen maaliero.

Olet tässä: Home Uutiset Viimeisimmät