Omaha

Omaha

Omaha on pokeripeli, joka on nopeasti kasvattanut suosiotaan pokerinpelaajien keskuudessa. Peli eroaa ratkaisevalla tavalla Texas Hold’emista, mutta toisaalta Omaha on pokeria parhaimmillaan. Omahasta on myös olemassa muutama eri versio, joiden säännöt poikkeavat hieman toisistaan. Kun hallitset perus-Omahan, voit myös kokeilla Omahan muita kiehtovia versioita. Omahan tarkoitus on muodostaa yhteensä yhdeksästä kortista paras mahdollinen viiden kortin pokerikäsi, kuitenkin niin että omista neljästä käsikortista käytetään joka tapauksessa kahta korttia. Omaha säännöt on erittäin helppo oppia ja pelipöytään pääseekin varsin nopealla aikataululla.

Pelin kulku

Omahan alkuvalmistelut ovat samanlaiset kuin Texas Hold’emissa. Yksi pelaajista toimii jakajana, jonka vasemmalla puolella on ensin pienen sokkopanoksen asettava pelaaja ja pienen blindin vasemmalla puolella puolestaan ison sokkopanoksen asettava pelaaja. Kun sokkopanokset ovat pöydässä, jakaja jakaa kaikille pelaajille neljä käsikorttia, joiden kuvapuolet ovat alaspäin.

Ensimmäinen panostuskierros

Ensimmäisenä vuorossa on ison blindin vasemmalla puolella oleva pelaaja. Pelaajalla on kolme eri vaihtoehtoa. Hän voi luovuttaa pelin jo tässä vaiheessa, lähteä mukaan peliin maksamalla ison sokkopanoksen verran tai panostaa pottiin vähintään ison blindin verran lisää. Seuraavan pelaajan toiminnot riippuvat aina edellisestä pelaajasta. Mikäli edellinen pelaaja on panostanut lisää pottiin, on seuraavalla pelaajalla enemmän maksettavaa että hän voi edes lähteä katsomaan kortteja jotka pöytään vielä jaetaan. Mutta periaatteessa samat kolme vaihtoehtoa on seuraavallakin pelaajalla, luovutus, panostus, tai voimassa olevan panostuksen maksu.

Floppi

Ensimmäisen panostuskierroksen jälkeen jaetaan pöytään kolme korttia kuvapuoli ylöspäin. Tässä vaiheessa pelaajat voivat muodostaa ainakin jo mielessään viisikorttisia pokerikäsiä, joilla tulisi lyödä vastustajat. Panostuskierroksen aloittaa jakajasta lähinnä vasemmalla puolella oleva pelaaja joka siis pelissä on tässä vaiheessa vielä mukana. Panostuskierros menee muuten samalla lailla kuin ensimmäiselläkin panostuskierroksella, mutta vaihtoehtoina on tällä kertaa sököttäminen, eli chekkaaminen jolloin peli jatkuu ilman panostusta tai luovutusta. Tämä siis vain silloin jos kierroksella ei ole kukaan panostanut ennen pelaajan vuoroa. Eli teoriassa ja usein käytännössäkin panostuskierros voidaan mennä läpi ilman yhtäkään panostusta tai luovutusta.

Turn

Flopin jälkeisen panostuskierroksen jälkeen on vuorossa neljäs kortti eli Turn. Turnin jälkeen on jälleen vuorossa panostuskierros joka alkaa jälleen siitä pelaajasta joka on jakajan jälkeen vasemmalla ensimmäisenä pelissä vielä mukana. Panostuskierros etenee jo tuttuun tapaan ja pelaajilla on eri vaihtoehtoja käytettävänään.

River

Ihan niin kuin Texas Hold’em pelissäkin, viides kortti pöytään on nimeltään River. Pelaajalla on nyt yhdeksän korttia, joista tulisi muodostaa paras mahdollinen pokerikäsi. Muistettava kuitenkin on se fakta, että omista käsikorteista tulee aina käyttää kaksi korttia. Tässä varsinkin aloittelijat menevät joskus vipuun, mutta pian tämänkin säännön oppii, ainakin kantapään kautta.

Showdown

River-kortin jälkeen seuraa siis vielä panostuskierros, jonka jälkeen on showdown eli korttien näyttö. Usein peli päättyy jo ennen tätä, mutta näyttövaiheessa ratkaisee Omaha-käsien arvojärjestys. Usein potti voidaan joutua jakamaankin samanarvoisten käsien kohdatessa. Käsien arvojärjestys on samanlainen kuin Texas Hold’emissa, joten jos se osasto on hallinnassa, olet jo askeleen lähempänä Omaha-pöytiä.

Kuten jo todettua, Omahasta on olemassa erilaisia versioita kuten esimerkiksi Omaha Hi-Lo ja viiden kortin Omaha. Paras pokerihuone on sellainen, jossa näitäkin pelejä pääset kokeilemaan. Omaha on kaiken kaikkiaan kiehtova peli, jossa on omanlaiset strategiat hallittavana. Jos koet että tarvitset taukoa Texas Hold’emista, kokeile ihmeessä Omahaa. Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan, sillä voi olla että oma suosikkipelisi vaihtuu nimenomaan Omahaksi…